Connect with us

MilujemeHokej.cz

Jaromír Jágr byl od mala fanoušek USA. Do školy nosil fotku, kvůli které se dostal do problémů

Český hokej

Jaromír Jágr byl od mala fanoušek USA. Do školy nosil fotku, kvůli které se dostal do problémů

Jaromír Jágr, FOTO: Flickr Bridget Samuels

Jaromír Jágr byl od mala fanoušek USA. Do školy nosil fotku, kvůli které se dostal do problémů

Jaromír Jágr pracoval na svém snu hrát v nejlepší hokejové lize světa od svého útlého věku a v Česku jej zná snad úplně každý. Co možná tak známé není je, že byl už od mala velký fanoušek Spojených států a kvůli jedné fotografii, kterou nosil u sebe, se dostal do problémů.

Jágr se zúčastnil vstupního draftu v roce 1990, tedy rok po revoluci a bylo to poprvé, kdy tak československý hráč učinil bez požehnání vlády. Jágr neměl velké sympatie pro Sovětský svaz a za své číslo si zvolil 68 jako připomínku okupace Československa, a také proto, že v roce 1968 Jágrovi zemřel děda.

Čtěte také: Brad Marchand obviňuje jednoho hráče z prohraného prvního kola play-off

Když Jágr jako malý kluk vyrůstal, dávno předtím, než podepsal svou první smlouvu v NHL, chodil do školy, ve které se učil, že jsou Spojené státy stálým nepřítelem. Jágr s tím nesouhlasil, a tak měl v žákovské knížce fotografii tehdejšího prezidenta USA Ronalda Reagana, který byl velký odpůrce komunismu.

Jednoho dne fotografii uviděl učitel, když Jágra známkoval, a Jágr byl požádán, aby ji vyhodil. Neudělal to. Schovával ji dál do sešitu se známkami. Dělal to tak až do maturity. Když hrál za Pittsburgh, měl v ložnici americké vlajky a Sovětskému svazu nikdy neodpustil.

„Ve škole nás vždycky učili sovětskou doktrínu,“ řekl Jágr. „USA byly špatné a chtěly válku. Rusko bylo náš přítel a bránilo Spojeným státům, aby nás bombardovaly. Ani otec mi neříkal pravdu, protože se bál, že bych ve škole řekl něco, z čeho bychom měli problémy. Ale moje babička mi řekla pravdu.“

Čtěte také: „Děda by chtěl, abych hrál,“ vycházející hvězda Connor Bedard prozradil, co ho motivuje při hře

Zdroj: The Hockey Beast

Komentáře k článku

More in Český hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top