Connect with us

MilujemeHokej.cz

„Pojďme vrátit děti ke sportu,“ vyzývá Pánek, autor filmu Děti Nagana, ve kterém hraje i Hašek

Český hokej

„Pojďme vrátit děti ke sportu,“ vyzývá Pánek, autor filmu Děti Nagana, ve kterém hraje i Hašek

Zleva Dominik Hašek, herec Hynek Čermák, režisér Daniel Pánek a herec Pavel Batěk, Foto: Presskit filmu Děti Nagana

„Pojďme vrátit děti ke sportu,“ vyzývá Pánek, autor filmu Děti Nagana, ve kterém hraje i Hašek

Od jednoho z největších úspěchů českého hokeje uplyne příští rok už 25 let. Celé čtvrtstoletí od doby, kdy Česko vyhrálo hokejový turnaj na olympiádě v Naganu. Tento dnes již historický moment si stále velmi rádi připomínáme a svým dílem by k tomu již brzy měl přispět také nový film Děti Nagána, jehož scénárista a režisér Daniel Pánek se v rozhovoru pro web milujemehokej.cz rozpovídal o tom, co znamená Nagano pro něj, proč bychom si jej měli připomínat nebo také o tom, jakou roli bude mít ve filmu legendární brankář Dominik Hašek.

Co pro Vás znamená Nagano?

Nagano pro mne znamená první vyloženě sportovní událost, kterou jsem v životě aktivně prožíval. Od té chvíle jsem hokeji úplně propadnul. Zároveň jsem asi poprvé pocítil pořádně takovou tu vlasteneckou hrdost. Bylo mi čerstvě 10 let.

Čtěte také: „Hokej miluji, nemůžu se ho vzdát,“ řekl Jágr Gretzkymu na otázku, proč ještě hraje

Jaké je poselství připravovaného filmu?

Film řeší víc důležitých témat, ale tím nejdůležitějším je to, že když si něco opravdu hodně přejete, tak se to splní. Jen někdy možná trochu jinak, než čekáte.

Pro uskutečnění filmu vybíráte na platformě Donio příspěvek od fanoušků. Jak zatím hodnotíte průběh sbírky?

Tuto kampaň jsem zkusil poprvé. Neměl jsem raději žádná očekávání. Navíc dnešní doba je složitá, lidé šetří a já se jim nedivím. Na druhou stranu jsme pořád v začátcích kampaně. Jsem ale rád za každou korunu, kterou lidé na film přispějí. Ani pro filmaře, co nechtějí točit romantické komedie tato doba není snadná.

Český hokej se bohužel v mezinárodních utkáních už řadu let nedostal na stupně vítězů. Nežijeme spíše z úspěchů minulosti jako je Nagano?

Dobrá otázka. Podle mě je vždy lepší žít přítomností, ale minulost nám může poskytnout inspiraci a poučení. Myslím si, že tou vítěznou érou jsme se jako národ dost namlsali a trošku nám ujel vlak ve výchově nových hráčů – je to znát na ubývajícím počtu hráčů v NHL, ale i právě na výsledcích. Zase ale buďme stále hrdí, to je důležité. Vemte si jak malý jsme stát a jak úžasní hráči od nás pochází. Chce to čas, ono si to sedne. Nagano ať zůstane inspirací. Copak by nám po světovém poháru v 96 někdo věřil, že za dva roky vyhrajeme olympiádu?

Čtěte také: Neuvěřitelná paráda! Zegras proměnil nájezd poslepu

Proč bychom si podle Vás měli Nagano připomínat?

Protože v Naganu vyhrála týmovost a soudržnost. Ta soudržnost se odrazila ve společnosti. A právě ta samá soudržnost u nás dneska chybí.

Zleva režisér Daniel Pánek a herec Pavel Batěk, presskit filmu Děti Nagana

V projektu figuruje také Dominik Hašek. Jaká je jeho role? Uvidíme ho například hrát ve filmu?

Dominik přijal dvě role. Je ambasadorem nebo chcete-li patronem filmu a vystupuje za film navenek, za což jsem moc rád. On je skutečná ikona tohoto sportu a to Nagano je s ním velmi úzce spjato. Pro náš příběh je Dominik symbolem, ke kterému děti i dospělí vzhlíží. Přišlo mi logické, že by tak měl mít u našeho filmu i druhou roli a to hereckou. Uvidíme ho v poslední třetině filmu a bude to doják. 

Co byste vzkázal lidem, aby podpořili film?

Co bych vzkázal? Asi to, že na Doniu nepodporují pouze nějaký další film. Ale především poslání, cíl filmu. A to: pojďme společně vrátit děti ke sportu, podporovat je v něm, ať tu můžeme za pár let mít další Hašky, Jágry, Ručínské a Pastrňáky. 

Podpořit film můžete finančně na platformě Donio. Film se dostane do kin v únoru 2023.

Čtěte také: TOP 5 bývalých hráčů NHL, jejichž život se vymkl kontrole

Komentáře k článku
Continue Reading

More in Český hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top