Connect with us

MilujemeHokej.cz

Sníží zákaz bodycheckingu riziko přenosu koronaviru?

Hokej

Sníží zákaz bodycheckingu riziko přenosu koronaviru?

Foto: Flickr Minda Haas Kuhlmann

Sníží zákaz bodycheckingu riziko přenosu koronaviru?

Má smysl zákaz bodycheckingu kvůli omezení přenosu koronaviru?

V juniorské kanadské lize OHL se kvůli omezení přenosu koronaviru zakázal bodychecking a v řadách fanoušků to vyvolalo vlnu nevole. O kolik se riziko přenosu onemocnění sníží? Sami zdravotní experti jsou na vážkách.

Bez bodychecků nebude docházet k žádných rychlým kolizím, takže nedojde k výměně kapének při nárazu. Hráči se ale i nadále budou řadit vedle sebe na vhazování, jejich hlavy budou několik sekund velmi blízko. U mantinelů stále budou bojovat o puk v bezprostřední blízkosti. Během hokejového zápasu dochází ke spoustě fyzickému kontaktu.

Čtěte také: Gritty prezidentem? Maskot Flyers dostal hlas ve volbách a stal se hvězdou internetu

Sníží tedy zákaz bodychecků riziko přenosu koronaviru? Je třeba vzít v potaz, že nevýhody by mohly převážit klady. Rok bez fyzických hitů by za A mohl pokazit herní vývoj mladých hráčů a za B ohrozit jejich dlouhodobou bezpečnost, protože by jejich reflexy při přijímání a dávání hitů mohly být po sezoně vynechání této činnosti otupeny.

Co si myslí odborníci?

Proč tedy tohle pravidlo zavádět? Jak vysvětlila serveru The Hockey News Dr. Michelle Murtiová, zrušení hitů je součástí rozsáhlého opatření, které má vést k odstranění nejzřetelnější formy fyzického kontaktu z více sportů. Hity v hokeji spadaly do stejné kategorie jako například box, což bylo důvodem pro okamžité odstranění. 

Bodychecking není jediným způsobem přenosu COVID-19 během hokejového zápasu, ale je to jeden ze způsobů, takže eliminace jednoho jasného rizika je podle doktorky lepší než eliminace žádného.

„V hokeji je toho hodně, co představuje riziko přenosu COVID,“ řekla Murtiová. „Viděli jsme mnoho ohnisek spojených s hokejem. Není to nutně jen o bodycheckingu, ale s tím je spojeno specifické riziko. Je zde totiž velmi blízký kontakt. Narazíte do protihráče, silně dýcháte, namáháte se. Šance, že v ten okamžik můžete vypustit do tváře toho druhého více kapének, než byste normálně měli, je docela vysoká. Ano, je to zlomek vteřiny, ale pokud je to zlomek vteřiny, kterou vydechujete nebo dokonce plivete kapenky do tváře někoho jiného, a jste nakaženi, je riziko přenosu velké.“

https://www.youtube.com/watch?v=M0t20-cfzzU

Tento názor však nezastávají všichni odborníci. Podle některých je během hry tolik fyzického kontaktu, že jen toto opatření ve výsledku nebude mít příliš velký vliv. Myslí si to například Dr. Isaac Bogoch, specialista na infekční nemoci v Toronto General Hospital. Ten zdůrazňuje, že názory na rozhodnutí ohledně bodycheckingu jsou spíše hodnotové úsudky než podložená vědecká tvrzení vzhledem k tomu, jak málo o onemocnění víme. 

„Nemohu se nikomu podívat do očí a s jistotou mu říct, kolika přenosům tímto opatřením předejdeme,“ řekl Bogoch. „Když se podíváme na hokejovou hru a na to, kolik je v něm kontaktu, odstraněním bodycheckingu nezajistíme významnou míru bezpečnosti, když máte všechny ostatní potenciální hrozby stále ve hře.“

Podle něj je potřeba zaměřit se na oblasti hokeje s vyšším rizikem nákazy jako je lavička, šatna, doprava na zápas a dokonce i všechny hodiny, které hráči tráví mimo kluziště. A Public Health Ontario s tím souhlasí. Chce zajistit, aby byli hráči na lavičkách distancováni, a chce hledat další způsoby, jak omezit dlouhodobý úzký kontakt během zápasů. 

To, zda zákaz bodycheckingu skutečně přinese nějaký výsledek však teprve uvidíme. Hráči možná budou muset brzy procvičovat zadržování dechu během vhazování.

Čtěte také: Ovečkin má jasno. Svoji kariéru chce dohrát v KHL

Komentáře k článku

More in Hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top