Connect with us

MilujemeHokej.cz

Hokej je tvrdý. Bohudík. Podívejte se na nejtvrdší hity v historii NHL

Hokej

Hokej je tvrdý. Bohudík. Podívejte se na nejtvrdší hity v historii NHL

Hit na Havláta. FOTO: Youtube HockeyArchive

Hokej je tvrdý. Bohudík. Podívejte se na nejtvrdší hity v historii NHL

Ve světě profesionálního hokeje jen máloco rozproudí krev v žilách a řev publika tak jako dokonale provedený bodyček. Největší hity v hokejové historii nejenže zanechávají soupeře omráčené a zmatené, ale také vytvářejí legendární momenty, o kterých fanoušci mluví ještě dlouhá léta.

V tomto článku se podíváme na ty nejtvrdší hity, které kdy byly na ledě k vidění.

Čtěte také: Brad Marchand obviňuje jednoho hráče z prohraného prvního kola play-off

1. Scott Stevens na Erica Lindrose – finále Východní konference 2000

Při hitu, který je považován za jeden z nejbrutálnějších v historii NHL, složil obránce New Jersey Devils Scott Stevens během sedmého zápasu finále Východní konference v roce 2000 kapitána Philadelphie Flyers Erica Lindrose. Když Lindros přejel s pukem modrou čáru, Stevens mu zasadil drtivý úder, po kterém zůstala hvězda Flyers ležet na ledě v bezvědomí.

Lindros utrpěl otřes mozku a tento úder znamenal konec jeho působení ve Philadelphii. Dopad této srážky je cítit dodnes, protože zvýšila povědomí o dlouhodobých následcích otřesů mozku v profesionálním sportu.

REKLAMA


REKLAMA

Brian Campbell proti R.J. Umbergerovi – play-off NHL 2006

V prvním zápase čtvrtfinále Východní konference 2006 mezi Buffalem Sabres a Philadelphií Flyers zasáhl obránce Brian Campbell R.J. Umbergera na ledě.

Po srážce zůstal Umberger nehybně ležet na ledě a dodnes se jedná o jeden z nejsilnějších hitů na otevřeném ledě v NHL. Tento úder pomohl udat tón zbytku série, kterou Sabres vyhráli v šesti zápasech.

3. Scott Stevens na Paulu Kariya – 2003 finále Stanley Cupu

Scott Stevens se v tomto seznamu objevuje také díky svému proslulému úderu na kapitána Anaheim Ducks Paula Kariyu během šestého zápasu finále Stanley Cupu v roce 2003. Když se Kariya pokoušel posunout puk středním pásmem, Stevens k němu přistoupil a zasadil mu krutý úder loktem do hlavy, po kterém zůstal Kariya nehybně ležet na ledě. Kariya se pozoruhodně vrátil do hry o několik minut později a vstřelil rozhodující gól, čímž prokázal svou neuvěřitelnou odolnost a odhodlání.

Tento hit je jedním z nejpamátnějších momentů v historii Stanley Cupu, a to nejen kvůli síle nárazu, ale také kvůli inspirativnímu návratu Kariyi. Incident dále upevnil pověst Scotta Stevense jako jednoho z nejtvrdších obránců v historii NHL a přispěl k pokračující diskusi o bezpečnosti hráčů a úderech na hlavu v lize.

REKLAMA


REKLAMA

4. Dion Phaneuf na Kyle Okposo – základní část 2010

Během utkání základní části sezóny 2010 mezi týmy Toronto Maple Leafs a New York Islanders předvedl obránce Dion Phaneuf monstrózní hit na útočníka Kylea Okposa. Když Okposo vjel do pásma Maple Leafs, Phaneuf k němu přistoupil a čistým, tvrdým zákrokem ramenem ho nechal ležet na ledě.

Tento hit je dokonalým příkladem Phaneufovy fyzické přítomnosti na ledě a jeho schopnosti změnit vývoj zápasu jediným hitem. Během svého působení v Calgary Flames a Torontu Maple Leafs patřil Phaneuf trvale k lídrům NHL v počtu hitů.

5. Niklas Kronwall na Martina Havláta – finále Západní konference 2009

Ve třetím zápase finále Západní konference 2009 seznámil obránce Detroit Red Wings Niklas Kronwall útočníka Chicaga Blackhawks Martina Havláta se svou nechvalně známou technikou „Kronwalling“. Když se Havlát pokoušel kontrolovat poskakující puk, Kronwall uzavřel prostor a zasadil mu mohutný úder, po kterém Havlát ležel na ledě v bezvědomí.

Tento úder se nezapomíná jen pro svou krutost, ale také pro způsob, jakým Kronwall dokonale načasoval úder, aby Havláta zaskočil. Dodnes se takto provedeným zásahům v NHL říká „Kronwall“.

REKLAMA


REKLAMA

6. Mike Richards na Davida Bootha – základní část 2009

Kapitán Philadelphie Flyers Mike Richards se během zápasu základní části v roce 2009 proslavil tímto hitem na útočníka Floridy Panthers Davida Bootha. Richards ho udeřil ramenem do hlavy a Booth zůstal ležet v bezvědomí na ledě.

Tento hit rozpoutal významnou debatu o roli úderů do hlavy v NHL. Nakonec vedl ke změnám pravidel zaměřených na omezení nebezpečného kontaktu s hlavou.

7. Zdeno Chára na Maxe Paciorettu – základní část 2011

Samozřejmě v seznamu nemůže chybět ani ranař Zdeno Chára, který je autorem jednoho z nejkontroverznějších hitů. Tím je jeho hit na hráče Montrealu Maxe Paciorettyho. Pacioretta skončil s frakturou obratle a těžkým otřesem mozku. Když se Pacioretty pokoušel Cháru obejít podél mantinelu, Chára do něj strčil a narazil do sloupku oddělujícího střídačky, čímž mu způsobil děsivé zranění.

Tento incident ještě posílil zuřivou rivalitu mezi oběma týmy a vedl ke zvýšené kontrole bezpečnostních opatření v NHL.

REKLAMA


REKLAMA

8. Darcy Tucker na Sami Kapanena – play-off 2004

V šestém utkání semifinále Východní konference v roce 2004 mezi Toronto Maple Leafs a Philadelphia Flyers útočník Darcy Tucker udeřil Samiho Kapanena, po kterém byl útočník Flyers omráčen a snažil se dostat zpět na střídačku.

Tento hit je příkladem intenzity hokejového play off a ukazuje Tuckerův tvrdý fyzický styl hry.

Čtěte také: „Děda by chtěl, abych hrál,“ vycházející hvězda Connor Bedard prozradil, co ho motivuje při hře

Komentáře k článku

More in Hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top