Connect with us

MilujemeHokej.cz

Chleba levnější nebude, ale Lotyšsko vyhlásilo po zisku medaile státní svátek

Zahraniční hokej

Chleba levnější nebude, ale Lotyšsko vyhlásilo po zisku medaile státní svátek

Ilustrační foto. FOTO: Wikimedia Commons Albinfo

Chleba levnější nebude, ale Lotyšsko vyhlásilo po zisku medaile státní svátek

Lotyšská hokejová reprezentace získala historickou medaili na mistrovství světa a úspěch je to veliký. To dokazuje i fakt, že na mimořádném zasedání v neděli večer lotyšští politici rozhodli, že vyhlásí pondělí 29. května 2023 Dnem zisku bronzové medaile. Pro hlasovalo 52 členů, nikdo nebyl proti, ale tři členové se zdrželi hlasování.

V anotaci návrhu zákona se uvádí: „: „Od obnovení nezávislosti Lotyšska je hokej jedním z nejpopulárnějších a nejpodporovanějších sportů. Účast lotyšských hokejových profesionálů na různých sportovních soutěžích je v lotyšské společnosti vždy událostí. Je proto naší povinností upevnit skutečnost významného úspěchu lotyšských sportovců na mistrovství světa v hokeji v roce 2023 ve společenské paměti.“

Čtěte také: Radikální změna přesilovek. CHL přišla s novými pravidly

„Oslava úspěchu lotyšského hokejového týmu by mohla všem pomoci usilovat o dokonalost ve své práci, ve svých dovednostech. Společná oslava tohoto dne by posílila národní sebevědomí a jednotu lotyšské společnosti,“ uvádí se v pozměňovacím návrhu k přijatému zákonu.

Jako jeden z důvodů, proč se rozhoduje o vyhlášení svátku, byla uvedena potřeba umožnit obyvatelům regionů přivítat lotyšský hokejový tým v Rize.

Na mimořádném zasedání Saeimy (lotyšského parlamentu), která svátek odhlasovala, se podařilo příslušný návrh zákona schválit ve dvou čteních mezi 23:45 a 23:56 – zbývaly tedy pouhé čtyři minuty na to, aby o rozhodnutí všechny informovali před začátkem svátku o půlnoci.

Pozdní noční oznámení o svátku však mělo způsobit zaměstnavatelům i zaměstnancům po probuzení v pondělí ráno nemalé pohoršení a zmatek v tom, co je otevřeno, co ne a zda lidé dostanou zaplaceno, pokud se dostaví do práce. Studenti, kteří v pondělí skládají zkoušky, je budou skládat i nadále, ale ostatní studenti a žáci mají volno.

Lotyšští hokejisté se vrací z mistrovství světa v pondělí 29. května v poledne letem z Tampere, ale fanouškům se doporučuje, aby na letiště nejezdili, protože tým má speciální čestnou akci u Památníku svobody, uvedla Lotyšská hokejová federace.

Na letišti je naplánováno setkání týmu s novináři a hned poté se hokejisté vydají na setkání u Památníku svobody. Akce u Památníku svobody začne kolem 13. hodiny.

Jedno je jasné, Lotyšsko zažije velké oslavy.

Čtěte také: Sidney Crosby ukázal, jak si váží fanoušků. Nechal se vyrušit na dovolené a ještě jim zaplatil oběd

Komentáře k článku

More in Zahraniční hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top