Connect with us

MilujemeHokej.cz

Diktátor Lukašenko vítal šéfa IIHF objetím. Bělorusko je prý připraveno uspořádat mistrovství samo

Hokej

Diktátor Lukašenko vítal šéfa IIHF objetím. Bělorusko je prý připraveno uspořádat mistrovství samo

Foto: Printscreen Twitter Matthew Luxmoore @mjluxmoore

Diktátor Lukašenko vítal šéfa IIHF objetím. Bělorusko je prý připraveno uspořádat mistrovství samo

Kde se uskuteční mistrovství světa?

Nad letošním mistrovstvím světa v hokeji visí několik otazníků. Jeden z největších je asi v tom, kde se vůbec odehraje. Turnaj se má uskutečnit v Lotyšsku a Bělorusku, nicméně IIHF je kvůli politické situaci v Bělorusku pod tlakem, aby zemi šampionát odebrala.

“Zařídíme mistrovství světa sami,” řekl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko při schůzce se šéfem mezinárodní hokejové federace IIHF Reném Faselem. Minsk je podle něj připraven zorganizovat MS i bez Lotyšska jako spolupořadatele.

Čtěte také: NHL by měla očkovat všechny hráče, myslí si bývalý hokejový manažer

“Vím, že bez tebe osobně bychom nikdy MS v Bělorusku neměli. Záleží teď na tobě. Pokud IIHF ustojí tlak, ale Lotyšsko to odmítne, zařídíme MS sami a bude nejlepší v dějinách. Pokud neustojí, tak u nás MS nebude. Dělej tak, aby to prospělo hokeji,” řekl svému protějšku poslední evropský diktátor Lukašenko.

Nedemokratické volby začátkem srpna a suverénní vítězství Alexandra Lukašenka nad opoziční kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou vyvolaly v Bělorusku obrovskou vlnu protestů. Hlavním požadavkem demonstrantů byly nové transparentní volby, ve kterých by si občané znovu a demokraticky zvolili svou hlavu státu. Běloruská policie protesty brutálně potlačila, mnoho protestujících bylo zadrženo a mučeno, vláda blokovala internetové připojení i některé sociální sítě. Lukašenko se ocitl pod palbou mezinárodní kritiky.

Lukašenko celou situaci bagatelizoval a ujišťoval Fasela, že je v Bělorusku bezpečno. “U nás protestující a nespokojení lidé neřádí ve vládních budovách,“ řekl s narážkou na nedávné události v americkém Kapitolu. “Z hlediska vývoje demokratického procesu je u nás úplně normální situace,“ dodal. O pořadatelích definitivně IIHF rozhodne na zasedání 25. a 26. ledna.

Lotyšsko již loňský podzim uvedlo, že vzhledem k situaci v Bělorusku si pořadatelé nedokáží představit, že by měli organizovat mistrovství světa spolu s Běloruskem. Sama IIHF v listopadu řekla, že je situací v zemi znepokojena také proto, že mají pochybnosti o zvládání koronavirové pandemie v zemi. Šampionát se má konat od 21. května do 6. června.

K situaci se na Twitteru vyjádřil také hokejový komentátor Robert Záruba. “René Fasél je v pasti. Bez diváků to nikdo pořádat nechce, do toho se nikdo nehrne. Rusko jo, ale WADA to – správně – zatrhla. Lotyši to sami neutáhnou. Najít důvody pro „zrušení MS v Bělorusku zásahem vyšší moci“ zjevně nebude snadné. Neboli finanční ztráta nepředstavitelná.”

Čtěte také: ANALÝZA: Hvězdný útočník Draisaitl zapomíná na obranu

Komentáře k článku

More in Hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top