Connect with us

MilujemeHokej.cz

NHL poctí prvního černošského hráče O’Reeho

NHL

NHL poctí prvního černošského hráče O’Reeho

Foto: Flickr U.S. Embassy and Consulates in Canada

NHL poctí prvního černošského hráče O’Reeho

Komisař NHL Gary Bettman v pondělí odpoledne oznámil, že od tohoto víkendu do konce února liga poctí prvního afroamerického hráče ligy, Willieho O’Reeho.

Všech 31 týmů bude mít na helmách speciální nálepku až do konce února, který je měsíc černé historie. Na samolepce je Willie a nápis “Oslava rovnosti”. 18. ledna to bude přesně 63 let od chvíle, kdy se Willie představil v NHL. Shodou okolností to bylo přesně v den Martina Luthera Kinga.

Čtěte také: Crawford ukončil kariéru. Překvapil i své bývalé spoluhráče

“Pane Bože, ten čas letí. Jsem nadšený a ohromen ze samolepek,” řekla hokejová legenda. Hráč Wayne Simmonds tento krok ligy považuje za skvělý nápad jak poctít O´Reeho a oslavit to, co udělal pro všechny afroameričany, kteří přišli hrát do NHL po něm.

“K poctění Willieho budou tyhle nálepky skvělé. Černošským hráčům jako jsem já otevřel cestu do NHL. Platí to určitě i pro všechny ostatní barevné hráče v této lize. Bez Willieho by to nebylo možné,” myslí si útočník Toronta. 

O’Ree má 85 let. Během sezón 1957/58 a 1960/61 odehrál za Boston Bruins celkem 45 utkání, ve kterých získal 14 bodů za čtyři branky a deset asistencí. 

Většinu své kariéry strávil v nižších ligách, včetně 13 sezón ve Western Hockey League, zaniklé lize, která existovala od roku 1952 do roku 1974. Hrál za Los Angeles Blades a San Diego Gulls. V 785 zápasech kariéry získal 639 bodů (311 G, 328 A) a 669 trestných minut.

Za své působení v hokeji byl O’Ree v roce 2018 uveden do hokejové síně slávy.

Čtěte také: NHL by měla očkovat všechny hráče, myslí si bývalý hokejový manažer

Komentáře k článku

More in NHL

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top