Connect with us

MilujemeHokej.cz

Týmy v zámoří mění svá jména. Chicago zatím tlaku odolává

NHL

Týmy v zámoří mění svá jména. Chicago zatím tlaku odolává

Foto: Wikimedia Commons swimfinfan

Týmy v zámoří mění svá jména. Chicago zatím tlaku odolává

Udrží si Chicago své logo a název?

Sportovní kluby mění svá jména, aby neurazily určitou část lidí. Tým amerického fotbalu Washington Redskins i baseballový mančaft Cleveland Indians oznámili změnu názvu, jelikož to bylo citlivé téma pro původní obyvatele USA. A došlo i na Chicago Blackhawks, kteří však tlaku veřejnosti nadále odolávají. Informoval o tom server Sportsnet.

“Respektujeme rozhodnutí Clevelandských indiánů vydat se touto cestou, ale my trváme na svém a své jméno a značku si necháme,“ řekl novinářům výkonný ředitel Blackhawks Danny Wirtz.

Čtěte také: Lundqvist končí ve Washingtonu, má zdravotní problémy

Blackhawks podle ředitele dlouhodobě spolupracují s domorodou komunitou a snaží se ji podporovat. „Znak a jméno Chicago Blackhawks symbolizuje podstatnou historickou osobnost Černého Jestřába, jehož život inspiroval generace původních obyvatel,” stojí ve vyjádření týmu.

„Takže budeme pokračovat touto cestou a nadále držet naši značku s co největší úctou,“ uzavřel Wirtz.

Jméno tým používá již od svého vstupu do NHL v roce 1926. Název tehdy navrhl majitel Frederic McLaughlin, jenž bojoval v první světové válce v jednotce pojmenované právě po Černém Jestřábovi (Black Hawk).

„Oslavujeme dědictví Black Hawk tím, že nabízíme příklady indiánské kultury i tradic a poskytujeme platformu pro skutečný dialog s místními a domorodými skupinami,“ uvedl tým v červencovém prohlášení. Chicago tehdy zakázalo fanouškům nosit na stadion indiánskou čelenku.

Trend přejmenování týmů však není jen věc USA, podobný problém řeší i v Evropě. Konkrétně ve Švédsku. O změně názvu a loga uvažuje i švédský klub Frölunda HC nebo také Indiáni. Psali jsme o tom zde.

Čtěte také: „Hrál jsem pro ni,“ vzpomíná Jakub Vrána na maminčin boj s rakovinou

Komentáře k článku

More in NHL

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top