Connect with us

MilujemeHokej.cz

„Nemohl jsem ani spát,“ P.K. Subban zbrojí proti rasismu v hokeji. Nejde však jen o dezinterpretaci?

Hokej

„Nemohl jsem ani spát,“ P.K. Subban zbrojí proti rasismu v hokeji. Nejde však jen o dezinterpretaci?

P.K. Subban - Wikimedia Commons Keith & Alyssa

„Nemohl jsem ani spát,“ P.K. Subban zbrojí proti rasismu v hokeji. Nejde však jen o dezinterpretaci?

O víkendu se v hokejovém světě rozbouřela kontroverze, která se týká obvinění z rasismu na adresu hráče ECHL Jacoba Panetty z týmu Jacksonville Icemen. Ten však všechny obvinění popírá. Do kauzy se vložil i obránce NHL P.K. Subban. Co Panetta udělal, že to ostatní pohoršilo? A nejedná se spíše o dezinterpretaci? 

Bouře začala v sobotu, kdy se obránce New Jersey Devils P. K. Subban na sociálních sítích ohradil proti údajnému rasistickému gestu Panetty. Panetta totiž gesto předvedl proti mladšímu bratru obránce Jordanu Subbanovi, což byl také důvod proč se hráč NHL ke kauze vyjádřil.

Čtěte také: Bouřlivák Kane se vrátí do NHL. Zájem má šest týmů

Pokud jste gesto neviděli, zde je video, které Subban zveřejnil prostřednictvím svého účtu na Twitteru. Gesto je nejlépe vidět zhruba v 18. sekundě videa.

V důsledku toho byl Panetta suspendován na dobu neurčitou a byl zcela vyřazen ze soupisky svého týmu, nicméně šestadvacetiletý obránce odmítá obvinění, že by za jeho činem byl jakýkoli rasový podtext. Panetta tvrdí, že pouze zaujal postoj „drsňáka“, a navíc prohlásil, že tak činí po celou svou kariéru, když se ho hráči soupeře snaží popichovat, aby se popral.

Čtěte také: Nejdelší hokejový zápas trval přes 10 dní! Hráči na charitativním utkání vybrali miliony

Panetta také zveřejnil na svých sociálních sítích video, které skutečně vypadá, že dělá stejné gesto, proti stejnému týmu, předtím, než byl Jordan Subban součástí jejich soupisky. 

Někteří také poukazují na skutečnost, že podobná gesta v minulosti dělali i jiní hráči, mezi nimiž byl především útočník Washingtonu Capitals Tom Wilson.

To vše samozřejmě podléhá interpretaci a zdá se, že P. K. Subban Panettovu vysvětlení nevěří. V neděli večer zdvojnásobil svou kritiku mladého obránce a zároveň odsoudil rasismus v hokejovém sportu obecně.

„Moc jsem toho nenaspal,“ řekl Subban při nedělním vystoupení před médii. „Samozřejmě jsem se bavil s rodinou… čiré zklamání, víte? Je to nechutné, v naší hře pro to není místo a myslím, že… Je mi to trapné. Je mi trapně, protože naše hra je lepší než tohle a myslím na všechny ty skvělé lidi a skvělé věci v naší hře, které mám rád. Nešťastná není jen ta událost, nešťastné je, kolik dětí se s tím potýká každý den a nedostane se to na světlo.“

Čtěte také: Z vrcholu až do vězení. TOP 5 nejdelších trestů odnětí svobody pro hráče NHL

Chcete-li si poslechnout celý Subbanův komentář, můžete se podívat na níže uvedené video:

Komentáře k článku

More in Hokej

Advertisement

Štítky

Nejčtenější

Advertisement

Hokejová zábava

Články z NHL

To Top